Versailles

Frankrigs største slot

Kapellet & Operaen

Kapellet

Arkitekten Jules Hardouin Mansart startede på byggeriet af kapellet, men efter hans død i 1708, blev det overtaget af hans svoger Robert de Cotte og færdiggjort i 1710. Det er i barokstil og har to etager, hvor den øverste etage var forbeholdt den kongelige familie, mens nederste etage blev brugt af resten af hoffet. Indvendigt ses mange søjler og udsmykningen er i det hele taget rig på hvidt marmor, forgyldninger og marmorfresker. Der ses loftsmalerier, som er et af de få steder i Frankrig, hvor dette er bevaret. Kapellet er viet til St-Louis.

Operaen:

Ludvig d. 15. bestilte operaen til Versailles slottet, som arkitekten Gabriel startede på i 1768 og færdiggjorde to år efter til bryllupet mellem kronprinsen (den senere Ludvig d. 16.) og Marie-Antoinette. Operasalen er oval og har flere etager til tilskuerne. Interiøret ligner marmor, men er lavet af træ, da det giver en bedre lyd. Operean havde flere tekniske finesser, bl.a. kunne gulvet hæves til niveau med scenen, så salen kunne bruges til baller m.m.

 

Der var plads til ca. 700 tilskuere i Operaen, og når gulvet blev hævet til sceneniveau, kunne der være 1200 tilskuere. Operaen ligger i Versailles nordlige fløj.

Tekstboks: Indvielse af Operaen
Den 16. maj 1770 blev Operaen ind-viet. Det skete i anledningen af bryl-luppet mellem den fremtidige Kong Ludvig d. 16. og Marie-Antoinette fra Østrig. Parret blev henrettet under 1789-Revolutionen.