Versailles

Frankrigs største slot

Slottet indvendigt

Indvendigt har slottet mange rum, som er overdådigt udsmykket. De fleste er i barokstil, men nogle er i rokokostil, da det begyndte at blive moderne i begyndelsen af 1700-tallet. En del af indretningen var desuden inspireret af Antikken. De forskellige rum i slottet har navne og er grupperet efter, hvem de blev benyttet af.

 

De kongelige gemakker, Grands Appartements, er navnet på statsrummene, som omfatter receptionsrummene Salon d'Hercule (1), Grand Appartement (2) og Spejlsalen (3).

 

Salon d'Hercule (1) har navn efter det store malede loft på 315 m2, som maleren Lemoyne brugte tre år på at male.

Grand Appartement (2) består af 6 rum, som kongen benyttede indtil han lod nye rum oprette (Appartement du Roi). Grand Appartement blev brugt til statsråd og hof, og rummene hedder Salon de l'Abondance, Salon de Vénus, Salon de Mars, Salon de Mecure, Salon de Diane og Salon d'Apollon (eller Tronsalen). De er i italiensk stil med guld, farvet mamor, malede lofter, fløjl, silke og statuer. Hvert rum blev indrettet efter et tema fra en olympisk gud, hvor f.eks. Tronsalen er viet til Apollon.

Spejlsalen (3) er det flotteste og mest kendte rum i Versail-les. Det er meget stort og blev brugt til at vise Kongens storhed og pragt. Læs mere om det her.

Appartement du Roi (Appartement de Louis 14) er rum, som blev opført i slutningen af 1600-tallet af Mansart, ligger omkring det inderste af Versailles (marmorgården) i det oprindelige jagtslot. Indretningsstilen er anderledes her, f.eks. er loftene malet hvide, og der ikke er brugt marmor. Det var stilarten rokoko, som begyndte at slå igennem, efter at barok havde været på mode i 200 år.

Tekstboks: Privat soveværelse
Chambre á coucher var Kongens helt private soveværelse i modsætning til det "officielle" sovevæ-relse. Her kunne han undgå de stive hof-regler. Ludvig d. 15. døde her i 1774.

I Chambre du Roi (kongens soveværelse) døde Ludvig d. 14. i 1715. Og i Salle du Conseil (Rådssalen) holdt Kongen  møder med sine ministre, hvor man bl.a. vedtog at blande sig i den amerikanske uafhængighedskrig mod englænderne.

Appartement privé du Roi, som er lavet til Ludvig d. 15 af arkitekten Gabriel, var hans helt private gemakker. Af andre rum udover Chambre á coucher (se sidetekst) kan nævnes Cabinet de la Pendule, Cabinet intérieur du Roi (arbejdsrum), Retours de Chasse (jægernes spisesal) og Ludvig d. 16.'s spillerum (Salon des Jeux) og bibliotek.

Appartement de la Reine var dronningens gemakker, som blev opført til Marie-Thérése (Ludvig d. 14's kone). Hun døde her i 1683. Rummene består af Chambre de la Reine med en rokokkopræget indretning. Dette var dronningens soveværelse, hvor bl.a. Ludvig d. 15. blev født.

Tekstboks: Langsommelige ritualer
I Salon de l'Æil de bæuf kom 60 tjenere hver morgen og sørgede for at kongen fik tøj på, når han vågnede. Denne meget formelle procedure tog typisk to timer, og det samme skete igen, når han skulle i seng. Tjenerne var ikke hvem som helst, da det ofte var laverestående med-lemmer af Konge-familien samt adlen

Andre rum er Salon des Nobles de la Reine, Salle de 1792, Salle du Sacre og Gallerie des Batailles. I sidstnævnte store rum fra 1836 kan der ses 33 store malerier af bl.a. Eugéne Delacroix med motiver af de største franske militære sejre.

Tekstboks: Søgte tilflugt
Salle de gardes de la Reine var dronnin-gens beskyttelses-rum, hvor Dronning Marie-Antoinette søgte tilflugt den 6. oktober 1789, da en vred folkemængde stormede Versailles slottet. Kongeparret blev efterfølgende taget som fanger, ført til Paris og kom i husarrest i Tui-leries slottet. Dette skete under  Store Revolution, som var begyndt nogle måneder forinden.
Tekstboks: Mange rum
Versailles har 700 rum. Man ser langtfra dem alle på en rundvisning, men man kommer vidt omkring. Nedenun-der er billeder fra nogle af rummene.