Versailles

Frankrigs største slot

Spejlsalen

Den berømte Spejlsal, eller på fransk Galerie des Glaces, er 73 meter lang, 10,5 meter bred og 12,5 meter høj. Det er slottets største sal og også det mest overdådigt udsmykket rum med marmor, spejle, statuer, vaser, krystalkroner, forgyldte kandelabree og loftsmalerier. Spejlsalen er flanke-ret af to mindre sale, også meget flotte. Det er Salon de la Guerre (mod nord) og Salon de la Paix (mod syd).

Spejlsalen ligger på første sal, og der ses 17 store spejle, som dog er delt op i mindre spejle (21 i alt). Spejle var meget dyre i 1600-tallet og rent teknisk, kunne man ikke lave dem ret store. Symmetrisk overfor ses 17 store vindue, som størrelsesmæssigt matcher spejlene. Vinduerne vender ud mod den store have, hvorfra der er en flot udsigt.

 

Spejlsalen blev brug af Ludvig d. 14. og Kongefamilien til at gå fra hans gemakker til Kapellet. Her i Spejlsalen stod en stor del af hoffet som tilskuere, og måske var de heldige at få en gestus eller en balinvitation af Kongen. I de følgende hundrede år blev Spejlsalen brugt til forskellige slags fester og repræsentationslokaler. 

 

Den 18 Januar 1871 efter slutningen på den franske-prøjsiske krig (og fransk nederlag), lod den prøjsiske konge William I sig udråbe til Tysk Kejser i netop Spejlsalen. Desuden blev Versailles traktaten underskrevet i Spejlsalen, hvilket var en af de traktater, som afsluttede 1. verdenskrig. I dag benyttes salen mest til turister.

Tekstboks: Omfattende renovering
I 2007 afsluttede man en omfattende renovering af Spejl-salen, som havde stået på i mere end 3 år. Salen var dog kun delvist lukket for offentligheden i den tid.