Versailles

Frankrigs største slot

Grand Trianon & Petit Trianon

Grand Trianon slottet ligger et stykke fra selve Versailles slottet i den enorme have. Før Grand Trianon (grand betyder stor) blev opført, lå her en pavillon beklædt med porcelæn (Trianon de porcelaine). Denne var opført af den kendte arkitekt Le Vau i perioden 1670 - 1672.

Slottet er opført i italiensk stil i lyserødt marmor, og det har en uregelmæssig form. Der ses to asymmetriske fløje, som er forbundet via. en imponerende udvendig søjlehal med dobbelte ioniske marmorsøjler, hvidt kassetteloft og ternede sort/hvidt marmorgulv. Søjlehallen adskiller også slottes gård og have.   Interiøret er i forskellige stilarter, bl.a. barok og dens afløser, rokokoen, fra starten af 1700-tallet. Dog ses der mest af empire-stilen, som er fra Napoleon d. 1.'s tid (starten af 1800-tallet). Han boede her flere gange, og havde fået slottet sat i stand efter tidens mode. Et af rummene, Kejserindens soveværelse, var til Napoleons anden kone, Marie-Louise af Østrig.

Grand Trianon har ligesom Versailles slottet egen have. Dog er den ikke nær så stor som førstnævnte. I haven ses mindre haver i velordnet mønstre, hvilket den klassiske franske havestil foreskriver. Længs væk i haven ses en større fortæne.

Petit Trianon er det mindste slot i Versailles haven (petit = lille). Det er noget mindre end Grand Trianon og betydeligt mindre end Versailles slottet. Grand Trianon og Petit Trianon ligger ca. 300 meter fra hinanden.Det var Kong Ludvig d. 15., som havde bestilt opførelsen af dette slot.

Tekstboks: Ideen med Grand Trianon
Ideen med slottet var, at Ludvig d. 14. kunne slippe for de stive hofregler på det store Versailles slot. Her var hans indendørsliv nøje fastlagt i skemaer, bl.a. brugte 60 tje-nere (adelige) to timer på at få ham i tøjet om morgenen. Derfor kunne han godt lide at komme her for at slappe af i mere uformelle omgivelser.

Byggearbejdet stod på i perioden 1762 til 1768 og arkitekten var den kendte Ange-Jacques Gabriel, som stod bag mange kendte bygninger og pladser i Paris. Den arkitektoniske stil er i overgangen mellem rokokoen, som prægede den første halvdel af 1700-tallet, og nyklassisk stil, som blev mere og mere dominerende i sidste halvdel af 1700-tallet. Der ses høje korinthiske søjler og pilastre, og øverst oppe ses en markant kransegesims med blustrade ovenover. Alle fire facader har forskelligt udseende.

Tekstboks: Tilflugtssted for kongeparret.
Ludvig. d. 15. kom ofte i Petit Trianon slottet af samme grund som Ludvig. d. 14. kom i Grand Trianon slottet. De søgte tilflugt fra de stive hofregler og det enorme pres fra omgivelserne på det store Versailles slot. Dronning Marie-Antoinette (Ludvig d. 16’s kone) kunne også godt lide at være her, og kun de nærmeste af hendes omgangskreds måtte komme.
Tekstboks: Ange-Jacques Ga-briel (1698-1782)
Arkitekten Gabriel var en af de dygtig-ste i hans tid. Petit Trianon er et af hans mesterværker. Et andet af hans store værker er de to sto-re monumentale bygninger, som i dag præger nord-siden af Concorde pladsen i Paris.